Jurtta Mongolia IKILOMALLA matkablogi

13 yötä jurtassa Mongoliassa, 13 nights in a Ger in Mongolia

Jurtta Mongolia matka IKILOMALLA matkablogi

Jurtta – Mikä se oikein on?

Olimme päättäneet, että haluamme yöpyä jurtassa Mongoliassa. Se oli yksi bucket listamme pylpyröistä ja uskoimme sen olevan paras mahdollinen tapa kokea Mongolialaista kulttuuria.

Emme kuitenkaan osanneet edes unelmoida, että tulisimme nukkumaan jurtassa kokonaiset 13 yötä!

Ennen Mongoliaan saapumistamme tiesimme, että jurtat ovat aroille rakennettuja valkoisia telttoja, joissa paimentolaisperheet asuvat. Olimme myös kuulleet, että jurtissa juodaan miestä vahvempaa väkiviinaa ja istutaan nuotion ympärillä syömässä lampaan koipia sekä kuuntelemassa menneiden aikojen tarinoita. Mutta muuta emme sitten jurtista tienneetkään.

Meidän olisi ehkä kannattanut pikkuisen päntätä kotiläksyjä etukäteen, sillä jurttiin liittyy paljon perinteitä ja uskomuksia, joista matkailijan olisi hyvä olla tietoinen. Meillä ei nimittäin ollut aavistustakaan miten jurttaetikettiä tulisi noudattaa, emmekä olleet kuulleetkaan tulenjumalista.

Katso alla olevalta matkavideoltamme millaista jurtassa asuminen todellisuudessa on ja lue aiemmin kirjoittamamme postaus jurttamatkailun etikettisäännöistä: Mitä jokaisen matkailijan pitäisi tietää Mongolialaisesta jurtasta?

What is a Ger?

We had decided that we want to stay overnight in a Ger. It was one bullet point in our bucket list and we believed it would be the best way to experience some Mongolian culture.

What we couldn’t even dream about was that we would sleep in Gers for 13 nights!

Before our arrival in Mongolia we knew that Gers are white tents in the steppes where nomadic herdsmen live.

We were also told that nomadic people drink strong spirits and sit around a campfire eating mutton off the bone while storytelling of the past.

That’s it, we didn’t know nothing else about Gers.

We should have done some homework in advance, because visiting in a Ger involved a lot of traditions and beliefs, which would be polite to be aware of before traveling to Mongolia.

We in fact had no idea how we should have followed Ger etiquette and we had not even heard about the fire god.

Please watch our travel video below to get a first hand feeling about Gers and read our earlier post to learn about Travel etiquette of Gers: What every traveller should know about the Mongolian Ger?

KATSO MATKAVIDEO | WATCH TRAVEL VIDEO

– Titta & Thomas // IKILOMALLA

IKILOMALLA MATKABLOGI | TRAVEL BLOG

Ikilomalla on seikkailijapariskunnan matkablogi. Hyppäsimme pois rottarallista syksyllä 2015 ja lähdimme elämämme suurimmalle matkalle, ikilomalle.

Tervetuloa mukaamme ikilomalle! Seuraa reissuamme Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Periscopessa ja Youtubessa.

Ikilomalla is a travel blog hosted by a Finnish couple. We quit our rat race on autumn 2015 and left on the biggest adventure of our lives, IKILOMALLA (“Forever vacation”).

Welcome aboard our IKILOMALLA! Follow our journey on FacebookInstagram, Twitter, Periscope and YouTube.

8 TYKKÄÄ TÄSTÄ | LIKE THIS
Neljän päivää hevosen selässä Mongoliassa, Four days on horseback in Mongolia
9 unohtumatonta urheiluelämystä ympäri maailmaa, 9 unforgettable sport experiences around the world
Jaa kavereillesi / Share with friends:
17 Comments
 1. loistavaa avata tätä puolta asiasta: että niitä uskomuksia ja noudatettavia ja huomioonotettavia asioita todellakin on ja niihin olisi äärimmäisen tärkeää tutustua, että välttyy loukkaamatta isäntiään.

  tuo lämmityspolitiikka on itseäkin mietityttänyt – olin ihan varma, että se hajus olisi näin ulkopuoliselle ihan kestämätön… :-/

  Reply
  1
  • Voi kun tajuais aina tutustua näihin etukäteen – eikä vasta paikan päällä! 😀 Välttyis monelta nololta tilanteelta…

   Titta & Thomas

   Reply
   1
 2. Heh, no nyt tulee kyllä melkein mieleen se meidän perinteisen kylän vierailu Fijillä – kovin alkeelliset olot ja etikettiä jos jonkinmoista piti seurata, mutta silti kovin viihtyisää.

  Komppaan muuten Ramia, videot on tosi hienoja, paljonko niiden tekemiseen oikein menee aikaa?

  Nämä aidot seikkailut on kyllä aina niin mahtavia, ja ehkäpä juuri niiden takia sitten arvostaakin taas sitä hotellia, suihkua ja kunnon sänkyä, hyvästä ruoasta nyt puhumattakaan. 🙂 Kaikkea tasapainossa. Rtw:n jälkeen tuntuu kyllä melkein siltä että huvittaa enemmän vain mennä sellaisiin paikkoihin missä on mukavaa. Nämä on kuitenkin ne jutut mitä sitten joskus muistellaan kiikkustuolissa.

  Reply
  2
  • Mukavuutta arvostaa kyllä aivan toisella tavalla tällaisten koettelemusten jälkeen! 😀 Mutta rakastamme juuri näitä perinteisiä kulttuurikokemuksia, vaikka kovin alkeellisia olisivatkin! Se teidän Fiji kyläkokemus on varmaan ollut upea! <3

   Kiitos Gia ja Miika – Ihan tosi mukava kuulla että tykkäätte videoistamme! Aikaa niiden kasaamisessa menee paljon, mutta prosessi nopeutuu koko ajan mitä enemmän näitä teemme. Nää videot on niin meidän juttu ja ollaan niin innoissaan näitä väsäämässä jatkossakin! Lähiaikoina olisi tulossa ihan oma videonsa tästä aiheesta (videoiden tekeminen), koska se tuntuu kiinnostavan niin monia! Aiomme jakaa meidän vinkit ja olisi kiva nähdä muidenkin matkailijoiden videoita jatkossa! 🙂 Sitten kerromme lisää prossessista ja itse tekemisestä.:)

   Titta & Thomas / IKILOMALLA

   Reply
   2
 3. Aivan uskomattomia juttuja taas kokemustenne sarjaan. Mä niin luulen, että olisin yhden yön jälkeen ollut aika valmis taas hotelliin, lämpimään suihkuun, valkoisiin lakanoihin… Mutta paljosta olisin jäänyt paitsi! Ensimmäiset ehkä reilut 30 vuotta elämästäni luulin myös olevani aika kaikkiruokainen, mutta matkat esimerkiksi Japaniin ja Koreaan osoittaneet luuloni vääriksi. Liha ja juurekset näytti tosi hyvältä, mutta ensä se kaikki muu? Vissiin aina ei pantu ihan parasta pöytään?

  Reply
  3
  • Hihi! Nyt ihmetyttää, että mitä siellä Japanissa ja Koreassa on oikein tarjoiltu? 😀 Me laskemme itsemme ainakin vielä toistaiseksi kaikkiruokaiseksi. Sa nähdä milloin tilanne muuttuu. Japani ja Korea on ainakin vielä kokematta! 😀

   Pakko myöntää, että aroilla tuli ikävä kuumaa suihkua (tai suihkua ylipäätään!!) sekä valkoisia lakanoita (tai edes kunnon sänkyä)… 😀
   Mutta kokemuksia kokemuksia. Niillä tämä elämämme rikastuu <3

   Kiitos kivasta kommentista Annika!

   Titta & Thomas / IKILOMALLA

   Reply
   3
  • Yleisimmin ruoka oli riisiä tai nuudelia, sekä pari pientä lihapalaa seassa… Aamupalaksi saatiin marmeladileipää ja pipareita (JAIKS!). Kaukana siitä mitä tykätään syödä aamulla tai koko päivällä ylipäätään. 😀

   Tämä kivikeitto oli kahden viikon parhain ateria! <3

   -T&T

   Reply
   3
 4. On teillä ollut kaiken kaikkiaan huikea reissu! Näitä videoita katsellessa herää väkisin mieliin se, että noiden tekemisessä menee aika kauan aikaa…? Kuvat kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, liikkuvakuva kertoo sitten vähän vielä enemmän 🙂

  Aika mielenkiintoinen olisi viettää pari yötä tuolla, mutta että paria viikkoa… 😀

  Reply
  4
  • Hehehehe 😀 Nää oli taas näitä seikkailuja mitä ei oikeestaan etukäteen edes tajuttu miettiä. Kuhan vaan mentiin, kaks viikkoa ihan tosta vaan. 😀 Pakko kyllä myöntää, että joskus kymmenennen päivän tienoilla alkoi jo autossa istuminen ja jurtassa nukkuminen kyllästyttää. Loppuun asti selvittiin kunnialla ja kuuma suihku maistui NIIN PARHAUDELTA kaiken koettelun jälkeen. 😀

   Ei näitä videoita ihan yhdessä tai kahdessakaan päivässä valmiiksi kasata. Mutta onneksi on niin mielekästä hommaa, että jaksaisimme viettää vaikka puoli ikuisuutta näiden projektien parissa. Ajatuksena olisi toteuttaa oma videonsa siitä miten me näitä videoita teemme. Palttiarallaa parin kuukauden sisään. 😉 Siinä videossa sitten kerromme tarkemmin, että miten me olemme näitä tehneet ja millaisella aikataululla.

   Titta & Thomas

   Reply
   4
   • Toi video on hyvä idea! 2010-luvun uusi Madventures kaksikko 🙂 Mut oikeesti hei, noi on ihan ammattikamaa noi teidän jutut!

    Reply
    4
    • Thanks Rami! Toivotaan, että tää videomaailma tulee olemaan meille se rahanlähde sitten joskus tulevaisuudessa! 😉 Olis unelma tehdä työkseen luovia projekteja joihin on 100% sitoutunut ja innostunut! <3

     Thomas & Titta

     Reply
     4
 5. Videon loppu näyttää siltä, että oli tosiaan aikakin siirtyä eteenpäin! 😀 Hieno kooste, jurtat ovat mainioita kapistuksia! Fanitan erityisesti noita koristeltuja puita. Omalta reissultani muistan myös tuon erikoisen teen, jotenkin se suola hieman tökki vastaan. Kivisoppaa en tainnut saada, mutta näyttää herkulliselta!

  Reply
  5
  • Mekin ihasteltiin koristemaalauksia joka jurtassa – ne ovat aina käsintehtyjä ja erilaisia! Todella upeita!

   Oltiin etukäteen kuultu suolaisesta maitoteestä, mutta meidän teet ei kyllä maistuneet kovin suolaisilta… 😀 Tai sit me käytetään suolaa muutenkin ihan liikaa ja ei maistettusitä 😀 😀 Oikein hyvää oli kupposellinen aina kun pääsi jurtan sisään lämmittelemään! <3

   Kivisoppa oli paras ruoka koko kahden viikon aikana!

   Titta & Thomas / IKILOMALLA

   Reply
   5
 6. Joo, en ehkä olisi ihan noin monta yötä jaksanut.. Tuli vähän mieleen karavaanarimatkailu lapsuuden hiihtolomilla, kun vanhasta Cabbysta reistaili lämmitys ja nukuttiin toppaan kääriytyneinä. 🙂 Mutta makee video jälleen! Ja mahtava elämys toki.

  Reply
  6
  • Kiitos Laura! <3

   Ongelma jurtan lämmityksessä oli se, että illalla heitettiin kamiina täyteen puuta ja kökkärettä. Jurttaan tuli NIIN kuuma, että hiki vaan valui ihan kuin saunassa ja piti ottaa kaikki lämpövaatteet pois. Lopulta kun mentiin nukkumaan, tuli sammui ja jurtta viileni hetkessä. Puolen yön jälkeen oli jo jäätävän kylmä. 😀 Yöllä kun herättiin jäätyneinä, piti taas pukea kaikki lämpöset päälle. 😀 Toivotonta. Olis pitänyt jakaa kipinävuorot 😀

   Thomas & Titta / ikilomalla

   Reply
   6
 7. Voi vitsi tota teidän Mongolian reissua ja jurtassa asumista, niin mahtavaa! Ruoat ja kaikki..AH, tämä on sellainen kokemus teille, ettei kyllä toista ihan helposti tule vastaan. Mitens muuten sen jurtan hajun kanssa oli kun lämmityselementti oli aika eksoottinen hahah. Oliko noissa joissain aurinkopaneelit, ihan näytti siltä??? Lähtisin heti huomenna jos voisin. :o)
  mami

  Reply
  7
  • Tere Siru!

   Yllättävää kyllä, vaikka jurtta lämmitettiin eläinten kökkäreillä, haju ei ollut ollenkaan paha. Valtava valkoinen savupilvi tuprusi savupiipusta ja levisi laajalle, mutta haju oli oikeastaan melko mieto. 😀 Kai se on pääasiassa kuivunutta ruohoa ja lehteä. 😀

   Joissakin jurtissa oli aurinkopaneeleja, mutta ei läheskään kaikissa. “Modernimmilla” jurtilla oli ihan satelliitit ja pieni televisiokin jurtan sisällä 😀

   Mongolia on IHANA matkakohde, ehdottomat suositukset Mongolian matkalle! <3

   T & T / IKILOMALLA

   Reply
   7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *