h23

7 oudointa ruokalajia Mongoliassa, 7 most strange meals in Mongolia

Mitä näistä uskaltaisit maistaa?

Mongoliassa törmäsimme moniin outoihin ruokalajeihin. Koostimme tähän postaukseen seitsemän erikoisinta ruokalajia. Mitä näistä uskaltaisit maistaa? Varoitus: Kaikki postauksen kuvat eivät välttämättä sovellu kaikkien lukijoiden katsottavaksi.

Which of these would you dare to taste?

We bumped in allot of strange meals in Mongolia. We compiled into this post the seven weirdest dishes. What would you dare to taste? Viewer discretion is advised: Some pictures may not be suitable for some readers.

ruoka7 ruoka6ruoka2

7. Käynyt hevosenmaito: MAISTETTU

Maitotuotteiden myynti on yksi Mongolian maaseudun pääelinkeinoista.

Tiesitkö että hevosestakin lypsetään maitoa?

Hevosenmaidosta valmistetaan todellista kansallisjuoma Airagia – käynyttä hevosenmaitoa! Pitihän tätä legendaarista juomaa päästä testaamaan! Maistoimme jännityksellä meille tarjottua sakeaa vaaleaa litkua vanhasta limupullosta. Yllättävää kyllä, juoma ei ollut hullumman makuista: käynyttä hevosenmaitoa voisi verrata kirpeähköön kotikaljaan. Mitä pidempään maidon annetaan tekeytyä ja mitä useammin pulloa ravistellaan, sitä vahvempaa ja täyteläisempää juomasta tulee.

6. Pannukakkukeitto: MAISTETTU

Lihakeiton sekaan heitetään paistettuja pannukakun paloja. Vetistä pannukakkua nautitaan lihan, porkkanan, perunan, sipulin & lihaliemen kanssa. Pannukakkukeitto on erikoinen yhdistelmä tuttuja makuja.

5. Yakin maitovodka: MAISTETTU

Yakin maidosta valmistettua käynyttä jogurttia höyrytetään kattilassa nuotiolla. Kattilaan höyrystyy valkoista alkoholijuomaa, jota kutsutaan yakin maitovodkaksi (alkoholipitoisuus on noin 5%). Vodka maistuu miedolta ja pehmeän makuiselta, ei laisinkaan maitoiselta. Yakin vodka on kallista ja sitä tarjotaan yleensä vain erityisvieraille.

4. Kivikeitto: MAISTETTU

Jurtan kamiinalla kuumennetaan vettä ja kattilaan lisätään vuorotellen raakoja lihakimpaleita ja nuotiolla kuumennettuja kivenmurikoita. Tulikuumat kivet kypsentävät lihaa ja pitävät veden kuumana. Sekaan heitetään perunoita, porkkanoita, sipulia ja suolaa. Tunnin kuluessa padassa valmistuu supermaukas Mongolialainen “karjalanpaisti”. (Kivenmurikoita ei syödä.)

3. Lampaan pää ja aivot: MAISTETTU

Lampaan pää ja aivot syödään siinä missä eläimen muutkin osat. Aivot valmistetaan kattilassa ja niiden keittoaika on noin kaksi tuntia. Oppaamme mukaan aivot ovat erittäin herkullinen ruokalaji. Päädyimme maistamaan lampaan päätä eräänä iltana paikallisessa ravintolassa. Liha tuntuu suomalaiseen suuhun liian sitkeältä syötäväksi ja epäluulo valtaa helposti mielen. Mahtoikohan seassa olla aivojakin? Lampaan kielen palasen tullessa lautasella vastaan, päätimme yhteisymmärryksessä lopettaa ruokailun…

2. Vuohen pallit: EI MAISTETTU

Kun vuohet saavuttavat keväällä yhden vuoden iän, ne täytyy kastroida, sillä laumassa voi olla vain yksi alfauros. Vuohen palleista valmistetaan perinteistä Mongolialaista ruokaa ja naapurit kutsutaan juhlaillalliselle. Tätä herkkua emme valitettavasti päässeet maistamaan, koska matkamme ajoittui syys- ja lokakuulle.

1. Käärmeennahkakeitto: EI MAISTETTU

Viimeisillään raskaana oleville naisille juotetaan käärmeennahkasta valmistettua keittoa. Mongolialaiset uskovat, että käärmeennahkakeitto käynnistää synnytyksen toivottuna aikana ja että synnytys tapahtuu miellyttävän nopeasti. Keittoa ei kuitenkaan saa juoda liikaa, sillä liian nopeasti tapahtuva synnytys voi olla vaarallista äidille ja lapselle. Käärmeennahkakeittoa tarjotaan vain paikallisille (raskaana oleville) naisille ja turisteina jouduimme jättämään tämän ruokalajin luonnollisesti väliin.

7. Fermented horse milk: TASTED

Selling of dairy products, is one main source of income in the country side.

Did you know that you can milk a horse?

A people’s beverage Airag is prepared from fermented horse milk! We definitely had to try this legendary drink out! So we tasted this thick creamy liquid that was offered to us in an old soda bottle with excitement. Surprisingly the drink didn’t taste so bad: fermented horses milk could be compared to a bitter mead. The longer you let the milk ferment in a bottle and the more you shake it, the stronger and richer the beverage becomes.

6. Pancake soup: TASTED

Pieces of pancake are added into a meat soup. Moist pancake is enjoyed with meat, carrots, potatoes, onions and meat broth. Pancake soup is an interesting combination of familiar tastes.

5. Yaks milk vodka: TASTED

Fermented yogurt from yaks’ milk is steamed in a pot on an open fire. A white alcoholic drink will be steamed into another pot. This is called yak’s milk vodka (alcohol content is about 5%). The vodka tastes mild, soft and not at all like milk. Yak’s milk is expensive and it is offered only for special guests.

4. Rock Pot: TASTED

Water is heated in a big pot with a small stove inside a ger. Red hot rocks from the blazing fire are added one by one into the boiling water while covering the rocks with raw pieces of meat such as mutton and beef. The extremely hot rocks cook the meat while keeping the water boiling hot. Potatoes, carrots, onion and salt are added into the mix. After an hour the pot has prepared a super tasty Mongolian “Karelian roast”. (The rocks are not for eating, only for cooking.)

3. Sheep’s head and brains: TASTED

The sheep’s head and brains are eaten just like the rest of the body parts of animal. Brains are prepared in a pot with a boiling time of about two hours. According to our guide the brain is a very tasty dish. We ended up tasting the sheep’s head in a local restaurant. For us Finns the meat was a bit too tough for our liking and paranoia takes over the mind easily. We wonder were there also brains in our plate? When a piece of a sheep’s tongue found its way on our plate, we decided to stop eating right then and there…

2. Goat’s balls: DIDN’T TASTE

When goats reach their first year of age during the spring, they have to be castrated, because there can be only one alfa male in the herd. A traditional Mongolian dish is made from the balls of the goats and all the neighbours are invited for the feast. Unfortunately we were not able to taste this local dish because our trip to Mongolia was from September to October.

1. Snake skin soup: DIDN’T TASTE

Snake skin soup is prepared for women who are in the final stage of pregnancy. Mongolians believe that the snake skin soup will start the labour on a desired time and that giving birth will happen swiftly and pleasantly. However if the soup is consumed too much and the birth of the child happens too fast, it might be harmful to the mother and child. The snake skin soup is offered only to local (pregnant) women and as tourists we had to naturally pass this dish.


ruoka9ruoka3ruoka4ruoka122

Sinun kokemuksesi?

Oletko törmännyt outoihin ruokalajeihin matkoillasi? Oletko syönyt jotain ikimuistoista? Jaa mielenkiintoisin kokemuksesi meille!

Your experiences?

Have you met any weird dishes during your travels? Have you eaten something unforgettable? Share your most memorable experiences with us!

14

  TYKKÄÄ TÄSTÄ | LIKE THIS
Onnettomuuksia hevosen selässä, Hazardous horse situations in Mongolia (2/2)
4 kulttuurishokkia Mongoliassa, 4 culture shocks in Mongolia
Jaa kavereillesi / Share with friends:
6 Comments
  1. Hyvin mielenkiintoiselta kuullostaa tämä Mongolian ruokakulttuuri… HIH! Kyllä jäisi minultakin syömättä.

    Reply
    1
    • Nämä esittelyt seitsemän ruokalajia olivat sieltä oudoimmasta päästä! 😉 Oli siellä paljon hyviäkin ruokia! Grilliruoat olivat meidän ehdottomia lemppareita! Tosin lihaa ja maitotuotteita säilöttiin ihan vaan huoneenlämmössä. Välillä kun kurkkasi jurtassa sängyn alle, saattoi löytää puolikkaan ruhon. Ihme että vältyimme vatsataudeilta! 😀

      Reply
      1
  2. Kääk, mä en varmaan pystyisi syömään mitään noista! Erityisesti kaikki ruoat joissa on vähääkin minkäänlainen sisäelimiin viittaava maku, saa hirveän oksennusreaktion heti. Jordaniassa ruoan kanssa tarjoiltiin jotain ihmeellistä vuohenmaitokeittoa jota maistoin yhden kerran ja se riitti. Kaikenlaiset lämpimät maidot ja lampaankarvalle maistuvat maitopohjaiset keitot ovat kyllä ehdottomasti kiellettyjen listalla 😀

    Mongoliaan tekisi mieli matkustaa, mutta kuinkahan mun kävisi, kun ei noita ruokia kuitenkaan saisi syötyä. Kaikkea pitää toki aina maistaa ja yrittää ainakin kerran, mutta veikkaan, ettei nämä teidän esittelemät menisi hirveän korkealle mun suosikkiruokien listalla!

    Reply
    2
    • Moi Anne! Kiitos kommentista! Mongoliassa ruokavalio koostuu pääasiassa lihasta (sisältäen kaikki mahdolliset eläimen osat) ja maitotuotteista. Joka paikassa tarjottiin tervetuliaiskupposena kuumaa maitoa (yakin, lehmän, hevosen tai kamelin maitoa) ja kummallisia juustoja. Voin kuvitella, että sulla voisi olla haasteita tämän ruokakulttuurin kanssa. 😀

      Mekään ei yleensä juoda ollenkaan maitoa, mutta siiheen kuumaan maitoon kyllä tottui.. Etenkin välillä siihen lirautettiin nokare voita, niin johan maistui!

      Meillä oli matkaseurueessa mukana tyttö, joka inhosi lampaanlihaa yli kaiken. Hänellä oli haasteita, sillä lammasta tarjottiin melkein joka ruoan yhteydessä! 😀

      -Titta

      Reply
      2
  3. Jaiks..itse en uskaltaisi panna suuhuni minkään elikon aivoja (vaikka olenkin kuullut niiden olevan makoisia)..mutta juu; NOUP.
    Oma erikoisin ruoka-kokeiluni lienee kengurun ja strutsin liha..molemmat “absolutely fabulous”.. ..tosin ne eivät enää ole mitään varsin erikoisia ruokia.

    Reply
    3
    • Aina pitää testata uusia ruokalajeja, tiedä vaikka löytyisi uusi lempiruoka.. 😉
      Me kokeiltiin kengurun lihaa Ausseissa ja se oli kyllä hyvää! Strutsia ei ole tullut vielä maistettua!

      Reply
      3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *